De invloed van de hololens op de mens

  Het is nog een mainstream fenomeen, maar het is duidelijk dat de Hololens van Microsoft aan een opmars bezig is. Hoewel de prijs voor deze verbeterde versie van de argumented reality bril nog steeds vrij hoog ligt, zijn de mogelijkheden van deze gadget velerlei, om niet te zeggen eindeloos. De hololens kan potentieel gebruikt worden om virtueel te daten, om technologische ideeën uit te werken, om overleden artiesten tot leven te wekken, om theatervoorstellingen op verschillende plaatsen tegelijk te laten doorgaan, om toespraken in een aantal zalen tegelijk te laten doorgaan en ongetwijfeld zullen er nog andere toepassingen volgen. Als we dit allemaal voorbij zien komen, kunnen we niet anders dan even stil te staan bij wat dit allemaal teweeg kan brengen in de maatschappij. Het gebruik van virtuele realiteit wordt door middel van de hololens nog verder uitgebreid. Dit kan niet zonder gevolgen blijven!

  Kan de virtuele realiteit nog van de echte realiteit onderscheiden worden?

  Het antwoord op deze vraag kan vrij kort zijn. We hebben het effect van een virtueel optreden onlangs op TV kunnen bewonderen. Een Franse presidentskandidaat maakte volop gebruik van de virtuele realiteit om zijn toespraak op twee plaatsen te geven. Daarbij was het op televisiebeelden niet te onderscheiden wie de echte politicus was en waar het hologram aan het woord was. Het resultaat van het werk van de Hololens was hier wel degelijk spectaculair. Tegelijk mogen we aannemen dat de toeschouwers in de zaal waar het hologram stond te speechen, het publiek op de hoogte was van het feit dat de politicus niet lijfelijk aanwezig was. Toch leek het, dankzij de techniek, wel zo te zijn. We kunnen dus met enige verzekerheid hieruit afleiden dat dankzij de hololens het verschil tussen de virtuele realiteit en de ‘echte’ realiteit steeds kleiner wordt. Dit wordt zeker het geval wanneer het mogelijk wordt om een vorm van communicatie of interactie aan te gaan met het bewegende hologram dat op jouw aanwezigheid reageert. We kunnen ons dan ook afvragen wat dit doet met een mens. Speelt bij de hololens ook het gevaar van eventuele bijwerkingen?

  Zorgt de hololens voor ongewenste neveneffecten?

  Als bijwerkingen van brillen waarmee je je in de virtuele realiteit kunt begeven, worden dikwijls hoofdpijn en misselijkheid vermeld. Bij de Microsoft Hololens is dit niet het geval. Dit komt omdat de hologrammen op een achtergrond geprojecteerd worden, waardoor onze ogen een vast referentiepunt hebben.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *